QI GONG

 QI GONG


Ο όρος και η άσκηση της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής επικεντρώνεται γύρω από την ιδέα του Qi (τσι), ή αλλιώς της ζωτικής ενέργειας.
 Το qi είναι το βασικό στοιχείο στα έμβια συστήματα, μία ουσιαστική ενέργεια, που διαχέεται
σε όλο τον χώρο. Μία ουσιαστική πλευρά του της αντίληψης του Qi στην ανθρώπινη ζωή περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον κάποιου.

Το σώμα θεωρείται ότι είναι εφοδιασμένο με μία ποσότητα Qi που ρέει μέσω των μεσημβρινών του βελονισμού και ανταλλάσσεται με το Qi αυτών που μας περιβάλλει. Από αυτή την άποψη, η καλή υγεία προϋποθέτει μία ισορροπία και μία ανεμπόδιστη ροή του Qi. Ο όρος Qi gong αναφέρεται σε κατά προσέγγιση διακόσες αρχές σχετικά με τις θεραπευτικές και τις πολεμικές τέχνες.

Το Qi gong είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα θεραπείας της ζωτικής ενέργειας με ρίζες στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Είναι η τέχνη και ταυτόχρονα η επιστήμη που χρησιμοποιεί τεχνικές αναπνοών, απαλές κινήσεις και διαλογισμό για να καθαρίσει, να ενδυναμώσει και να ενισχύσει την κυκλοφορία της ζωτικής μας ενέργειας σε σώμα και νου. Το Qi Gong, σημαίνει εργασία πάνω στην ενέργεια και εργασία της ενέργειας πάνω μας. Είναι ασκήσεις που κινούν και δυναμώνουν την ενέργεια στο σώμα, στην ψυχή και στο νου μας. Είναι θεραπευτικό γιατί απελευθερώνει τα μπλοκαρίσματα της ενέργειας που δημιουργούν πόνο και αρρώστια. Η πρακτική του Qigong οδηγεί σε καλύτερη υγεία, αυξημένη ζωτικότητα και μια γαλήνια κατάσταση του μυαλού.
Πως προφέρεται;
Qi = προφέρεται Τσι
Gong = προφέρεται Κονγκ

 Σύμφωνα με τον Yan Xin, «το Qi gong έχει ιστορία περίπου 3000 ετών, με κατασκευές που χρονολογούνται μέχρι και 7000 χρόνια πριν. Είναι ένα σύστημα σωματικής, πνευματικής και φιλοσοφικής εκπαίδευσης για την καλλιέργεια της ηθικής και σωματικής δύναμης, ερευνώντας την λανθάνουσα ικανότητα των ανθρώπων να επεκτείνουν τη ζωή τους και να εξελίσσουν την ανθρώπινη δυνατότητα.

Το Qigong έχει τρεις κύριους τομείς εφαρμογής:

  • Το Θεραπευτικό Qigong (Gong Yi) το όποιο μερικές φορές μεταφράζεται «Ιατρική Qigong» και είναι η προληπτική πτυχή και η πτυχή της αυτό-ίασης συμφώνα με την παραδοσιακή  κινεζική ιατρική. Όλοι είμαστε εκτεθειμένοι στο stress. Το Θεραπευτικό Qigong μας διδάσκει πώς να ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας στην ένταση και την πίεση της καθημερινότητας, έτσι ώστε τα γεγονότα της ζωής να μην μας προκαλούν συμπτώματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, απογοήτευση, ή άγχος. Οι υγιείς άνθρωποι εξασκούνται στη πρακτική του Θεραπευτικού Qigong για να διατηρήσουν την υγεία τους ή για να την τονώσουν ακόμα περισσότερο. Ακόμα και δάσκαλοι άλλων ενεργειακών τεχνικών ή θεραπευτές χρησιμοποιούν το Θεραπευτικό Qigong για να ανανεώνουν τα ενεργειακά τους αποθέματα και να διατηρούν μια θετική παρουσία.
  • Το αθλητικό Qigong (Gong Wu). Στον αθλητισμό και τις πολεμικές τέχνες, το Qigong πολλές φόρες μπορεί να είναι το κλειδί για την δύναμη, την αντοχή, το συντονισμό, την ταχύτητα, την ευελιξία, την ισορροπία, και την αντίσταση σε τραυματισμούς. Οι ασκήσεις του Qigong μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιδόσεων σε οποιοδήποτε άθλημα, π.χ.  στη βελτίωση της κίνησης του γκολφ, στην ικανότητα της  αντιμετώπισης στο ποδόσφαιρο, στην ακρίβεια για το τένις, και την αντοχή στην κολύμβηση.
  • Το πνευματικό Qigong (Fo Gong, Gong Tao). Σαν πνευματική εξάσκηση, η ενεργειακή άσκηση οδηγεί στην αυτογνωσία, την ηρεμία και την αρμονία με τη φύση. Η πνευματική πλευρά του Qigong εξελίχθηκε από τον Ταοϊσμό και τον Βουδισμό.
 Στην Κίνα δίνεται έμφαση στο Qi gong ως μία δεσμευτική καθημερινή άσκηση, που προϋποθέτει την ανάπτυξη δεξιοτήτων, σε έναν κύκλο πολλών ετών. Υπάρχει ένας διαχωρισμός στην κινέζικη ορολογία ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό Qi gong, από τα οποία το πρώτο αναφέρεται στις αρχές, με τις οποίες ο ασκούμενος χειρίζεται το Qi, ώστε να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα και το δεύτερο σχετίζεται με την άσκηση που επιδιώκει να έχει επιδράσεις έξω από το σώμα, μέσω του χειρισμού του Qi.
 Και οι δύο τύποι του Qi gong είναι σε ευρεία κλινική χρήση στην Κίνα και ασκούνται ως ένας τρόπος διατήρησης της υγείας από εκατομμύρια Κινέζους.


Ποιος μπορεί να ωφεληθεί;
Επειδή το Qigong περιλαμβάνει τόσο δυναμικές όσο και απαλές τεχνικές που μπορούν να εξασκηθούν είτε από την όρθια στάση, είτε την καθιστή θέση, ή την ύπτια στάση του σώματος, είναι κατάλληλο για κάθε ηλικία. Η μεγάλη ποικιλία από πρακτικές δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής στις ατομικές ανάγκες του καθενός. Με αυτό τον τρόπο  αποτελούν ένα ιδανικό βοήθημα για την ανάκαμψη από κάποιες ασθένειες ή τραυματισμούς. Το Qigong είναι μια μορφή της συμπληρωματικής ιατρικής. Λειτουργεί καλά με άλλες μορφές θεραπείας και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για την απαραίτητη θεραπεία από αρμόδιο γιατρό.
Είναι το Qi gong επιστημονικά αποδεκτό;
Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ έχουν φιλοξενήσει συνέδρια για ακαδημαϊκές ανταλλαγές σε έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το Qigong. Έχει αποδειχθεί ότι το Qigong μπορεί να  βελτιώσει σημαντικά τη στάση του σώματος και την αναπνοή, να προάγει την ανταπόκριση του οργανισμού στη χαλάρωση, να προκαλέσει ευνοϊκές αλλαγές στη χημεία του αίματος, και να βελτιώσει την αυτογνωσία και τη συγκέντρωση. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι το Qigong μπορεί να είναι επωφελές για το άσθμα, την αρθρίτιδα, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την χρόνια κόπωση, την ινομυαλγία, τους πονοκεφάλους, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από κοινές ασθένειες.

Όπως φαίνεται από εκατοντάδες μελέτες, το ενδιαφέρον για το Qi gong στην Κίνα παραμένει σταθερό. Έρευνες που επιδιώκουν να προσδιορίσουν τα αποτελέσματα και δυνατούς μηχανισμούς για το φαινόμενο του Qigong.

Πειράματα σε ζώα και ανθρώπους υπογραμμίζουν ότι το Qi gong μπορεί να επιτύχει θεραπεία των οστών σε κουνέλια και να αυξήσουν τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίων στους ανθρώπους, να μειώσει το σχηματισμό μεταστατικών όγκων και να ελαττώσει το μέγεθος των κακοήθων όγκων.




*REIKI & Spiritual Metaphysical Gnosis
https://www.facebook.com/groups/506457522853195/
*GREECE, Reiki & Spiritual Metaphysical Gnosis
https://www.facebook.com/groups/1684616715142352/